European Youth Parliament

  • Post author:
  • Post category:Stories

Anul acesta am participat într-un alt proiect dinamic numit Forumul Internațional EYP, care a avut loc în toamna asta, în perioada 9-14 septembrie la Eforie Nord, iar cum eu sunt un fel de rara avis, tare la învățătură, tare la distracții, m-a entuziasmat întru-totul.

Criteriile de participare necesare pentru acest forum sunt stăpânirea limbii engleze și interesul pentru activități cu tentă civică, de asemenea se pune accentul pe probleme politice internaționale, în care sunteți practic provocați să găsiți soluții viabile în raport cu prevederile europene existente.

Am apreciat foarte mult partea de dezbateri pe teme politice actuale dar și timpul alocat pentru teambuilding pe plajă unde am avut ocazia să cunoaștem delegați suedezi, germani, spanioli, italieni și mulți alții.

O primă activitate la care am participat în prima seară după cazare a fost Euro Village, un eveniment absolut semnificativ pentru începerea unei noi sesiuni. Euro Village tradus idealistic însemna faptul că fiecare delegație provenită dintr-o zonă a României sau dintr-o țară străină avea să pregătească festiv o masă prin care să prezinte tradițional locul din care vine. Evident, românii au venit cu zacuscă, gomboți, cozonac, sarmale, prăjitură cu măr … în timp ce străinii au mizat pe dulciuri foarte cunoscute și preferate internațional. De exemplu, germanii au adus bomboane Schoko Bons și ciocolată Milka cu toate felurile de umplutură în timp ce suedezii au adus feliuțe de somon crud pe care le mâncau ca topping peste o cremă de brânză cu verdeață. Italienii ne-au dezvăluit faptul că ananasul pe pizza este o adevărată insultă și că nu ar mânca așa ceva, dar ne-au servit cu diverse produse de patiserie, biscuiți și covrigei.

A fost o activitate reușită, iar străinii au fost încântați de dansurile populare românești. Au intrat în horă numaidecât și nu s-au dat în lături nici la dansuri pe perechi. La rândul nostru am privit un dans prezentat de suedezi care era însoțit de un cântec al cărui înțeles nu l-am descoperit nici măcar astăzi. Încă mă întreb despre ce o fi fost vorba în acele versuri …

Înscrierea se face printr-o taxă de participare care, la sesiunea din toamnă a fost de 480 de lei (cazare +masă), prezez faptul că transportul nu este asigurat. În delegația din care am făcut parte am hotărât să mergem cu trenul, așa că am schimbat 3 trenuri până la destinația Eforie Nord. Într-adevăr, nu a fost cea mai plăcută metodă de a ajunge acolo, dar a fost acceptabil.

În materie de organizare a sesiunii pot spune că dorința de a ne face să lucrăm la potențial maxim era destul de vizibilă. Majoritatea timpului nostru era împărțit la 3

– munca pe comitete
– teambuilding pe plajă
– mic dejun, prânz și cină

După o astfel de zi petrecută în soare, o mâncare mai mult sau mai puțin satisfăcătoare și câteva ore bune petrecute în fața problemelor internaționale ale căror soluții legale leagă neuronii în creier exact ca într-un nod gordian … te simți epuizat, dar plin de entuziasm pentru punctul culminant al sesiunii: GA-ul, sau altfel spus, General Assembly.

GA-ul este ultima întâlnire pe comitete unde fiecare comitet își prezintă tematica primită la începutul sesiunii, problemele pe care le confruntă și se propun soluții pentru rezolvarea sau ameliorarea situațiilor neprielnice întâmpinate.

După ce GA-ul a luat sfârșit, oficial are loc cel cea mai mare petrecere, și chiar trebuie să menționez, că a fost demențial cât de bine ne-am distrat dansând și legând prietenii atât cu delegați străini cât și cu delegați români din alte părți ale țării. EYP nu este doar un program prin care oameni pun cap la cap resurse și informații pentru a face un bine mai multor oameni, EYP este un program pentru oameni și conexiunile pe care aceștia le fac lucrând împreună pentru un scop comun, ca tuturor să le fie mai bine și să se dezvolte atât ca oameni cât și ca popor.

Mai multe detalii puteți afla pe http://www.eypromania.eu