Top Concursuri de Scris & Publicații

 • Post author:
 • Post category:Stories

Motivația

Cum să fii motivat să scrii când ești acuzat prin sânge că pasiunea ta de a scrie o să te transforme în muritor de foame? Nici nu aveți idee cât m-am putut gândi la asta în primii mei ani de când scriu poezie și proză scurtă ...

M-am tot gândit de nenumărate ori ce aș putea să public astăzi pe blog și mi-a venit ideea să fac o listă cu toate concursurile de scris la care am participat sau despre care mi s-au adus la cunoștință că sunt avantajoase pentru tinerii scriitori, fie ei prozatori, poeți sau scenariști. Așa că iată lista cu cele mai interesante concursuri prin care să vă etalați creațiile proprii:

 1. Concursul de Poezie online, Biblioteca Județeană Octavian Goga – Cluj
 2. Concursul Sf. Pahomie de la Gledin (Poezie / Proză)
 3. Tinere condeie (aici se merge și în tabără iar secțiunile sunt Poezie / Proză / Eseu)
 4. Scrisori de Mai (Poezie sau Proză în combinație cu Ilustrare plastică)
 5. Festivalul Ana Blandiana (Poezie / Proză scurtă / Teatru și Critică literară și/sau Eseu)
 6. La Hanul lui Mânjoală – Mărișelu (Scenariu + Teatru)
 7. Ocrotiți de Eminescu – Blaj (Poezie / Recitare din lirică eminesciană)
 8. Festival Avangarda – Bacău (Poezie / Proză scurtă / Teatru și Critică literară și/sau Eseu)
 9. Concursul Doru Pruteanu – Coffee, Tea or me – Sângeorz-Băi (Poezie / Proză)
 10. Concursul Exprimă-te liber, artterapie (Scenetă de teatru / Mimă / Pantomimă; Meloterapie – compoziţie muzicale cu versuri pe tema concursului pentru participarea DIRECTĂ și Desen / Pictură; Creație literară sau Eseu pentru participarea INDIRECTĂ)
 11. Neurolimpics (Poster sau Eseu)
 12. Festivalul Vox Napocensis, Păltiniș – Sibiu (poezie sau proză, aici se merge în tabără la Păltiniș, în zona Sibiului)
 13. Pro Cultură Slove (poezie/ proză/ eseu)
 14. Festivalul Național de Poezie George Coșbuc
 15. Concursul Național de Poezie TRADEM – Craiova

Ps. Concursurile literare oferă premii în bani și/sau cărți ori tabere de creație. Întotdeauna poți fii surprins de ce idei le vin organizatorilor pentru a motiva tinerii să-și dezvolte creativitatea. Mult succes tuturor!

Însă pentru cei care doresc să publice și să-și facă debutul, recomand următoarele reviste literare care ar fi mai mult decât încântate să colaboreze cu tinerii noștrii talentați de pretutindeni:

1. Revista Pov21 ( nu este neapărat o revistă literară dar susține tinerii întru totul să dea tot ce pot și sunt o revistă foarte dinamică )
2. Revista Pretexte de la Lechința pentru scriitori la început de drum
3. Mesagerul literar și artistic
4. Ipostaze este dedicată formelor unicat de expunere a gândurilor
5. Vatra Veche 
6. Răsunetul cultural
7. Astra Blăjeană
8. Discobolul
9. Mișcarea literară, revistă cu un trecut de neegalat care necesită multă muncă și seriozitate.
10. Poesis

Ca ultim sfat, în favoarea iubitorilor de recitat dramatic, un bun loc de exersare a dicției și gestionare a emoțiilor este Cenaclul George Coșbuc din Bistrița care se ține la Casa Sindicatelor în ultima joi din fiecare lună. Acolo atât scriitori notorii cât și tineri la început de drum își încearcă creația în fața unor critici, sau cu alte cuvinte, pășește în gura lupilor pentru a evolua ca scriitor sau critic al artei scrisului.

Alte cenacluri despre care știu că au loc mai sunt la Cluj în cadrul Bibliotecii Județene, dar este destinat copiilor de gimnaziu, și cenaclul Clepsidra de la Dej, destinat atât adolescenților cât și adulților. Tot despre Dej voi menționa faptul că au loc întâlniri de tip cenaclu în cadrul proiectului TRILL, un club literar care se desfășoară într-un cadru informal în Braco Pub.