What Life Can Teach You About Economy

  • Post author:
  • Post category:Stories

Economia este știința socială care studiază producția, desfacerea, comerțul și consumul de bunuri și servicii, un mecanism bine uns care țintește păstrarea echilibrului economic, miza fiind atât nevoile angajatorilor cât și nevoia celor apți de muncă de a avea acces la piața monetară prin intermediul salariului.

Dar care este scopul final? De ce ne trebuie bani și de ce ne trebuie economie? Aici intervine factorul X , și anume, fericirea. Fericirea, conform lui Tudor Chirilă, este cea mai prețioasă acțiune tranzacționată la Bursa Imaginației. Toată lumea o vinde, o cumpără, dar nimeni nu o păstrează. Pentru ce muncim? Pentru banii care ne vor garanta resursele din care vom produce fericire. Economia nu este nimic altceva decât sistemul prin care toate aceste lucruri se întâmplă, dar ca orice sistem, poate da erori, poate avea dezechilibre economice precum șomajul sau inflația, dezechilibre care se manifestă mai ceva ca o tornadă. Să luăm de exemplu spirala inflaționistă: Costurile se rotesc în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu prețurile de pretutindeni, iar norii d furtună care însoțesc fenomenul sunt de fapt revoltele. Astfel că salariile se se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor. Problema este că la fel se întâmplă și cu prețurile, taxele iar puterea de cumpărare a monedei naționale scade, toate acestea acționând simultan. Acest cerc vicios care se menține din expansiune datorită mecanismelor antiinflaționiste precum limitarea șomajului și menținerea prețurilor în limite rezonabile , dar să fim serioși, nu o să putem mulțumi pe toată lumea. Mișcările sindicale și greva vor continua să existe, întotdeauna.

Dacă e să luăm economia ca pe un întreg, cererea și oferta agregată, capitalul și materiile prime, ajungem la conceptul de macroeconomie, domeniu care acordă o deosebită atenție alocării resurselor, producției, desfacerii, comerțului și concurenței (fie ea loială sau neloială), economia transformându-se într-un joc de noroc ale cărei ecuații sunt folosite pentru a prezice consecințele fiecărei decizii din acest sistem care ne guvernează viața într-o lume a banilor, a hoților, a norocoșilor și a muritorilor de foame care n-au acces nici măcar o dată în viață la Bursa Imaginației.